Tuesday, March 12, 2013

# Save Our PINJARAM

Hai hai....
Apa macam kamu urang, sihat ka ?
Kalau sihat bagus la..:)
Kalau enda sihat..enda apa itu Ujian daripada ALLAH untuk menghapuskan dosa-dosa kecil kita.
Untungkan..:)
Dan,kamu yg enda sihat tu makan la ubat bah..
Sesungguhnya ubat itu sbgai ikhtihar sahaja, bukannya ubat  tu yg menyembuhkan penyakit..
TETAPI atas izin ALLAH la penyakit itu bule sembuh...
Kalau kamu enda suka makan UBAT ,bagus kamu makan kuih PINJARAM...
Haha..
Naa kn terpengaruh sdh ak oleh Admin page Ni Kali Lah balik2 juga dia cakap pasal kuih PINJARAM...

Admin page tu ada post pasal PINJARAM..
Menarik pula postnya tu...
(tiba-tiba ada idea mau buat entri pasal PINJARAM)




Ni na post yg ak bilang tadi tu...
Lucu bah post ni...ketawa ja ak...
APA KAITAN PEREMPUAN DENGAN KUIH PINJARAM AH ?


Naa..kamu lelaki sebelum perempuan jadi ganas macam SINGA ,
bagus kamu kasi sedia kuih PINJARAM awal2..haha


APA ???
KAMU ENDA PANDAI BUAT KUIH PINJARAM ??? (TIBA-TIBA)
Bah, mari aku ajar kamu cara-cara buat kuih PINJARAM..

First2 sekali kamu mesti la tahu bahan-bahan nya kan...
Bahan-bahan nya senang ja...semua ada jual di kedai..
Di Milimewa pun ada juga...haha

BAHAN-BAHANNYA:
1 bungkus tepung beras
1/2 kg tepung gandum
1/2 kg gula pasir
200 gm gula melaka
500 ml air sejuk
Minyak untuk menggoreng

Naa kan, sudah aku bilang bahan-bahan nya senang ja mau cari..
Ok, next ..apa macam kita mau buat kuih PINJARAM ni..



CARA MENYEDIA­KANNYA:


 





 

1) Ayak tepung beras bersama tepung gandum sehingga halus.
2) Masukkan gula pasir dan gaul rata.
3) Masukkan gula melaka yang sudah dibancuh dengan air dan tapis.


Step 6
4)Gaul bersama tepung tadi.Gaul sebati ar.
5) Biarkan selama 6 hingga 8 jam barulah digoreng.
6)Sebelum goreng pastikan minyak dalam kuali tu panas dan jangan guna minyak terlalu banyak(guna sikit ja)
7)Kalau kamu rasa kuih PINJARAM tu masak sdh..apa lagi angkat la bah kuih PINJARAM tu..
letak di piring.
8)Lepas tu bule makan sdh..
Buat la knun kamu Kupi ka, teh ka , milo ka atau apa2 pun bah..yang penting HALAL. !



Taraaaa....siap sdh kuih PINJARAM kita..
Kalau di semenanjung di panggil CUCUR JAWA ni..
Di Johor ada jual ni kuih..*_*


Bah,apa lagi kamu tunggu buat la kuih ni supaya perempuan enda jadi SINGA ..
Biar perempuan comel n cute macam PANDA tiap2 hari..haha



#Still Pray For Sabah...
#Sabah For Sabahans Only.. !
*8/7 hari lagi*
20/21 M A C ?

╔══╗
╚╗╔╝
╔╝(¯`v´¯)
╚══`.¸ALLAH ♥ :*)

❀♥Salam Penuh Ketenangan♥❀
    ❀♥*Mawar Sharkina*♥❀
          ✿✿ ♥•RS•♥ ✿✿




3 comments:

syafiqah_amirshah said...

kalau bgsa kami, kmi panggil ni kuih penyeram.. bukn pinjaram.. tapi, sama jak... ok, Do follow my blog k.. saya dah follow kmu.. nice blog k.

syafiqah_amirshah said...

nice blog.. saya da follow kmu.. den, follow me back k...

syafiqah_amirshah said...

nice blog.. saya da follow kmu, den saya harap, kmu bole follow saya..